- Tjene penger

- Låne penger

- Spare penger

- Ekstrajobber

ALT OM PENGER

Nesten alle vil låne penger flere ganger i livet. Det kan være alt fra boliglån og forbrukslån til privatlån eller kredittkort. I denne artikkelen finner du noen tips og litt grunnleggende fakta som det kan være greit å gå med seg før du søker lån.


Hvor mye bør du låne?

Din inntekt er sammen med eksisterende gjeld og eventuell formue avgjørende for hvor mye penger du bør låne, men låntype og låneformål er også viktig. Da tenker jeg på at det for eksempel er stor forskjell på å låne penger til forbruk i forhold til det å låne penger til bolig. Uansett hvorfor du tar opp lån bør imidlertid alltid din betalingsevne være utgangspunktet. Den kan du regne ut ved hjelp av en lånekalkulator, men husk at slike hjelpemidler i liten grad tar hensyn til individuelle forskjeller. Et eksempel på det kan være at du vil ha bedre betalingsevne dersom du ikke har bil. Ellers er rentebetingelsene, muligheter til avdragsfrihet, samt nedbetalingstid faktorer som vil påvirke hvor mye du bør og/eller kan låne. Her kan du lese mer om lån, sparing og inntekter.


Sjekk vår omtale om remember:card

Sjekk vår omtale av 365Privat kredittkort


Hva bør du låne til?

Hva du ønsker å låne penger til er naturligvis ditt eget valg og dersom du har god betalingsevne er det ikke noen grunn til å låne penger til en flott ferie eller lignende. Vel å merke dersom du synes ferien er verdt rentekostnadene. Men, i utgangspunktet bør du alltid tenke deg ekstra godt om dersom du låner penger til forbruk. Over tid vil nemlig det å bruke mer penger enn du tjener kunne skape store økonomiske problemer og i verste fall føre til personlig konkurs. Dersom du vurderer å ta opp lån for å ha penger i reserve, eller for å låne penger i kort tid bør du vurdere et kredittkort. Da løper nemlig rentekostnadene først når du bruker pengene, noe som ikke er tilfellet med de fleste forbrukslån. Informasjon, tips og omtaler av kredittkort finner du på denne siden.


Her kan du lese om forbrukslån

Her kan du lese om kredittkort


Finn det beste lånetilbudet

Dersom du har grei økonomi er det mange som ønsker å låne deg penger, noe du bør være oppmerksom på. Ved å bruke litt tid på å sjekke de forskjellige lånetilbudene kan du nemlig spare en god del penger i form av en betraktelig lavere rente. Det gjelder både for boliglån, billån, kredittkort og ikke minst for forbrukslån. Husk at god betalingsevne og god betalingshistorikk normalt skal gi deg bedre lånebetingelser, men at det ikke er noen automatikk i dette. Bankene er først og fremst ute etter å tjene penger og det du kommer sjeldent langt dersom du står med lua i hånda og godtar det første tilbudet du får. 


Avdragsfrihet og nedbetalingstid

Når du skal låne penger bør du nøye vurdere nedbetalingstiden, både i forhold til din egen betalingsevne, samt i forhold til den totale lånekostnaden. Enkelt forklart er det slik at lengre nedbetalingstid betyr mindre avdrag per måned, mens kortere nedbetalingstid betyr lavere totale lånkostander. Når det gjelder muligheter til avdragsfrihet er det de samme vurderingene som gjelder fordi avdragsfrihet i en periode gir betydelig lavere utgifter, samtidig som den totale lånekostnaden (rentekostnaden) vil øke. 


Effektiv Rente

Alle banker og andre finansinstitusjoner som låner ut penger i Norge er pliktet til å oppgi effektiv rente. Enkelt forklart er det den nominelle renten pluss gebyrer og eventuelle andre kostnader. Den nominelle renten angir med andre ord kun den årlige rentekostnaden, mens den effektive renten angir den årlige rentekostnaden. Det er altså den effektive renten du bør benytte når du skal sammenligne forskjellige tilbud om å låne penger, samt når du skal vurdere lånekostnad og betalingsevne.

Skal du låne penger?