Skal du søke om kredittkort

- Tjene penger

- Låne penger

- Spare penger

- Ekstrajobber

ALT OM PENGER

Et kredittkort som brukes fornuftig må kunne sies å være et økonomisk gode som blant annet gjør det mulig å spare en god del penger. Men, kredittkort kan også gi høye kostnader i form av renter, spesielt dersom du over tid benytter hele kreditten din.


Hva er kredittkort?

Kort forklart er et kredittkort et betalingskort som kan benyttes til kontantuttak og betaling i butikker og på nett. Videre er det ofte fordeler som bonuser og rabatter knyttet til denne typen kort. Den største forskjellen i forhold til vanlig bankkort er imidlertid det at pengene ikke automatisk trekkes fra din konto når du belaster ditt kredittkort. Pengene blir i stedet trukket fra den finansinstitusjonen som har utstedt kortet og det betyr med andre ord at du låner penger i det øyeblikk du belaster et kredittkort.


Fordelene

Det finnes en rekke fordeler med kredittkort, men disse fordelene betinger at du bruker kortet fornuftig slik at du unngår høye rentekostnader. Blant de nevnte fordelene finner vi inkludert reiseforsikring, gode rabatter, bonuser, cashback og andre fordelsprogram som varierer fra kort til kort. For mange er imidlertid fleksibilitet den størst fordelen med kredittkort og da tenker vi på muligheten til å ha penger i reserve, uten at det koster noe før du bruker disse. Når det gjelder kredittkort er det nemlig slik at rentekostnadene først begynner å løpe i det du belaster kortet. Videre er det vanlig å få en rentefri periode på inntil 50 dager, noe som faktisk i en kort periode gjør det mulig å låne penger helt gratis.


Ellers er økt kjøpssikkerhet en annen viktig fordel med kredittkort. Det er Finansavtalelovens § 54b som regulerer dette som gjerne omtales som kjøpsforsikring og kort forklart kan de klager som du eventuelt retter mot selger også rettes mot kredittyter. Det betyr at du for eksempel i utgangspunktet vil være sikret mot konkurs oss selger, men legg merke til at visse betingelser må være oppfylt.


Ulempene

Den store ulempen med kredittkort er høye rentekostnader på den summen du til enhver tid har belastet på ditt kort. Nå kan du for all del unngå rentekostnader ved å betale hele den utestående saldoen før den rentefrie perioden utløper, men for mange er det lettere sagt enn gjort. Et kredittkort som benyttes ukritisk kan med andre ord vise seg å bli en kostbar fornøyelse. Legg ellers merke til at noen kredittkort har til dels høye gebyrer for kontantuttak, samt at den effektive renten varierer en god del fra kort til kort.


Søke om kredittkort

Fast inntekt og fravær av betalingsanmerkninger er forutsetninger for å få innvilget en søknad om kredittkort. I tillegg er det vanlig at det stilles krav om en minimumsalder som vanligvis er fra 18-22 år. Når det gjelder selve søknaden kan du raskt og enkelt fylle ut søknadskjema på nett og vanligvis få svar innen svært kort tid. Tilgang på søknadskjema til en rekke kredittkort finner du på siden Alt om Kredittkort. Legg ellers merke til at et eventuelt avslag på din søknad kan skyldes gamle opplysninger. Det kan derfor svare seg å klage på avslaget, spesielt dersom du det siste året har fått en bedre økonomisk situasjon, for eksempel som følge av økt inntekt.


Finn det beste kortet

Før du eventuelt søker om kredittkort bør du bruke noen minutter på å finne det kortet som er best for deg. Nå finnes det riktignok flere uavhengige tester du kan benytte, men det er langt i fra sikkert at en testvinner der det beste valget for deg. De aller fleste kredittkort har nemlig unike fordeler og det gjelder derfor å finne det kortet som passer dine behov. Et kredittkort som gir god rabatt på bensin passer for eksempel dårlig for deg som ikke kjører bil, mens et kredittkort med inkludert reiseforsikring er midt i blinken for deg som reiser mye. Dersom du må forvente lengre perioder med utestående saldo på ditt kort, bør du vurdere å velge det kortet med lavest effektiv rente, uavhengig av andre fordeler. Benytt gjerne denne linken for å sammenligne kredittkort.


Sjekk våre tips om Forbrukslån